در گذشته شرکت ها می توانستند با ثبت نام تجاری خود در دایرکتوری ها و لیست های مختلف (مثل Yellow Page ها) حضور خودشان را در صنعت مربوطه اعلام و تثبیت کنند.

در آن زمان، چنین کاری برای جلب نگاه مخاطبان و مشتری ها کافی بود ولی امروزه اوضاع فرق کرده است.
همه ما می دانیم که بازاریابی خدمات و محصولات، به آن شکل که قبلا می شناختیم، کاملا تغییر کرده است.

در حال حاضر، پیدایش انواع و اقسام رسانه های اجتماعی از یک سو و انفجار بازار “وب همراه” از سوی دیگر، ملزومات دیگری پیدا کرده است.

اکنون برای کسب و کارها، برخورداری از حضوری پرجنب و جوش و تعاملی در فضای آنلاین، یک ضرورت مطلق محسوب می شود.

البته طبق شواهد، بسیاری از کسب و کارها این نیاز را درک کرده و پذیرفته اند.

از سوی دیگر خوشبختانه نرم افزارها و برنامه های گوناگونی برای ایجاد سریع و بی درد سر سایت های اینترنتی، تولید و عرضه شده که برخی از آنها نیز رایگان است.

حال می رسیم به پرسش اصلی و آن این که آیا صرفا داشتن یک سایت در اینترنت برای اعلام حضور در فضای وب کافی است و آیا شما از این طریق می توانید کسب و کارتان را به طور کامل به دیگران معرفی کنید یا خیر؟

با توجه به رشد انفجاری رسانه های اجتماعی، تعاملات و ارتباطات اینترنتی، با خارج شدن از محدوده وب سایت های تجاری سنتی، به سرعت در حال حرکت به سمت شبکه هایی همچون توییتر و فیس بوک است.

بر این اساس، شرکت ها برای حفظ توان رقابتی خود باید تعاریفی را که از حضور آنلاین دارند، گسترش داده و یا به طور کامل تغییر دهند.

آنها برای جذب مشتری، به بیش از یک وب سایت خشک و رسمی نیاز دارند.

طبق بررسی های انجام شده، ثابت شده 50 درصد کاربران معتقدند صفحه فیس بوک یک برند، از وب سایت تجاری آن مهم تر است. این جای شگفتی دارد.

با همه این تفاصیل شاید شما هنوز هم در مورد نقش آفرینی شبکه های اجتماعی بر کسب و کار آنلاین تان تردید دارید.

بسیار خوب، ذیلاً شش پاسخ مستدل دیگر به این سوال که «چرا فیس بوک و توییتر مهمتر از وب سایت تجاری شما هستند» ارائه می گردد:

1. وب سایت نگهداری می خواهد
امروزه ساخت و راه اندازی یک سایت ثابت (static website) برای جذب مشتری و تبدیل اینترنت به یک دارایی ارزشمند، ناکافی و ناکارآمد است.

در شرایط فعلی با توجه به بالا رفتن سطح ارتباطات و نیز توقعات اغلب مشتری ها، یک وب سایت باید در واقع نمایشی زنده و پرنشاط از کسب و کار شما ارائه دهد و این کار از یک وب سایت ثابت بر نمی آید.

توضیح این که سایت ثابت در مقابل سایت های دینامیک یا پویا (Dynamic Website) استفاده می شود و منظور سایت هایی است که یک بار طراحی گشته و اطلاعات مورد نیاز در داخل آنها گنجانده می شود و پس از آن برای هر تغییر، به یک طراح حرفه ای یا نیمه حرفه ای سایت نیاز است.

معمولاً مشتری ها، برند سایتی که طراحی و یا محتوای آن قدیمی باشد را ملال آور و مرده می دانند.

اگر سایت شما با استفاده از یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) ساخته نشده باشد، احتمالاً شما وقت یا پول کافی برای به روز نگه داشتن سایت با اطلاعات و محتواهای جدید درباره کسب و کار خود، در اختیار نخواهید داشت و این فرایند، بسیار زمان بر و گران تمام خواهد شد. تصور کنید که برای هر بار ارسال یک پست جدید در وب سایت ثابت خود، باید یک طراح صفحات وب را به کار بگیرید!

با همه این توضیحات، به طور متوسط راه اندازی یک وب سایت بین 1000 تا 5000 دلار هزینه در بر دارد.

این یک سرمایه گذاری بزرگ است، که البته هیچ تضمینی برای موفق بودن آن وجود ندارد.

2. شبکه های اجتماعی انعطاف پذیرند
یکی از بزرگترین مزایای استفاده از شبکه های اجتماعی – در قیاس با وب سایت های سازمانی و شخصی – خاصیت مقیاس پذیری (Scalable) سریع آن است؛ یعنی قدرت و انعطاف بالا در پاسخ گویی به دیگران.

هر روز میلیون ها کاربر به فیس بوک و توییتر مراجعه می کنند و در آن به گشت و گذار، تفریح، دانش اندوزی، بازاریابی، خرید و فروش و غیره مشغول می شوند.

این افراد صفحات جدیدی می سازند، صفحه فعلی خود را به روز می کنند، مطالبی را با دیگران به اشتراک می گذارند، میلیون ها عکس بارگذاری می کنند و….

این در حالی است که سایت شما قطعا فاقد چنین توانایی ها و امکاناتی است.

اگر هم به فرض وب سایت شما به حد کافی شلوغ و پربیننده باشد، قدرت پاسخگویی سریع به ترافیک بالای سایت (مثلاً از طریق بالا بردن پهنای باند) کار بسیار سخت و پر هزینه ای خواهد بود.

آن طرف قضیه را هم فراموش نکنید: این که کاربران به وب سایت شما مراجعه کنند ولی با پیغام خطا مواجه شوند و یا اصلاً نتوانند صفحه موردنظرشان را بخوانند، یک فاجعه بازاریابی محسوب می شود.

این در حالی است که شما می توانید در شبکه های اجتماعی، بدون ترس از قفل شدن سیستم ها و سرورها به دلیل ترافیک بالای مراجعین، افراد بسیاری را به صبحت کردن درباره برند متعلق به خود تشویق و ترغیب کنید.

3. نگهداری وب سایت تخصص می خواهد
اگر بخواهید وب سایت تان را بر پایه استانداردهای جدید از قبیل HTML5، CSS3، PHP و غیره طراحی کنید، یا باید یک کارشناس را به کار گیرید و یا خودتان مهارت های لازم را بیاموزید.

معمولاً برای شرکت های کوچک، استخدام یک طراح وب برای انجام امور یک وب سایت کوچک چندان مقرون به صرفه نیست (البته برخورداری از حضوری مقتدر و حرفه ای در فضای سایبر، ارزش سرمایه گذاری را دارد، اگر از پس آن بربیایید).

شما باید سایت خود را به گونه ای طراحی کنید که افراد بتوانند به راحتی آن را در دستگاه های همراه – از قبیل موبایل و تبلت – مشاهده کنند.

از سوی دیگر کاربران امروزی مایلند با محتواهای چندرسانه ای مثل ویدئو و فایل های صوتی کار کنند.

ضمنا لزوم سریع تر و پاسخگوتر بودن سایت ها در واکنش نشان دادن به درخواست های بازدیدکنندگان، از جمله ضروریات هر وب سایتی به شمار می رود.

اگر چه شما می توانید همه این کارها را خودتان انجام دهید ولی اگر بخواهید به طور اصولی کار را پیش ببرید و سایت خوش نقش و سفارشی شده ای داشته باشید، با کار دشوار و هزینه بری روبرو خواهید بود.

4. مشتری های شما در شبکه های اجتماعی حضور دارند
یک سایت زیبا با محتویات به روز و جذاب، الزاما مترادف با محبوب یا موفق بودن آن نیست.

کاربران هر روز با تعداد بی شماری سایت، لینک و تبلیغات اینترنتی بمباران می شوند و بر این اساس شما برای کشاندن مردم به سایت خود با چالش های عدیده ای روبرو هستید.

مشتری ها معمولاً در فضاهایی که نسبت به آن آشنایی بیشتری دارند، باب گفتگو و مراوده را باز می کنند.

بر این اساس یک Hashtag ساده در توییتر و یا لینک به یک صفحه فیس بوک ممکن است کاربران (و مشتری های بالقوه) را به سخن گفتن درباره برند و محصولات شما، سر شوق بیاورد.

حضور فعال در شبکه های اجتماعی مزیت دیگری نیز دارد و آن این که شما بالقوه می توانید به تمام کاربران آن شبکه دسترسی داشته باشید (و آنها نیز به راحتی به شما دسترسی داشته باشند).

به عنوان مثال، شما با استفاده از فیس بوک این شانس را خواهید داشت که بتوانید صدها میلیون کاربر این سایت محبوب را در دسترس خود ببینید و حتی با استفاده از برنامه و شیوه های مختلف، مخاطبان خاص خود را هدف قرار دهید.

5. سریع تر شما را می یابند
اگر چه امروزه همه سئو (SEO) زده شده اند ولی بالا بردن رتبه سایت در نتایج جستجوگرهای اینترنتی کار هر کسی نیست و در واقع بسیار هم سخت و نیازمند محاسبات و تکنیک های پیچیده است.

از آنجا که میزان تعاملات در شبکه های اجتماعی به خودی خود منجر به ارتقاء ارزش و اهمیت این شبکه ها می شود، حضور پررنگ داشتن در سایت هایی همچون توییتر و فیس بوک باعث می شود دیگران شما را راحت تر و سریع تر در وب پیدا کنند.

ضمنا هر کدام از این سایت ها، از موتور جستجوی اختصاصی برخوردار هستند و همین امر تایید دیگری بر این مدعاست که شما را سریع تر پیدا خواهند کرد.

6. تولید محتوا در فیس بوک و توییتر آسان است
اگر برای بالا بردن وزن برند تجاری تان، به استفاده از شبکه های اجتماعی روی آورید، دیدتان نسبت به مقوله «تولید محتوا» تغییر می کند و این امر به نوبه خود باعث می شود زندگی راحت تری در پیش داشته باشید!

تولید و نشر محتواهای جدید در یک وب سایت اغلب به چیزهای مختلفی همچون ایجاد صفحات جدید، آپلود متن، عکس، گرافیک و دیگر مدیاها، و سرانجام منتشر ساختن این محتواها بر وب سایت (چه به طور دستی و چه با استفاده از CMS) نیاز دارد.

فیس بوک و توییتر بخش عمده ای از این بار سنگین و پرزحمت را از دوش شما بر می دارد؛ چرا که در این محیط ها معمولاً تولید محتوا به سادگی کلیک بر دکمه upload است.

این سایت ها با ساختار ساده خود، شما را تشویق می کنند که صفحات تان را به طور مرتب و پی در پی به روز کنید.

علاوه بر این، قابلیت به اشتراک گذاری محتوا در این سایت های پرطرفدار از جمله مزایای باارزش استفاده از آنها محسوب می شود.

شما چه دارای یک برند نوپا باشید که قصد دارید نگاه ها را به سمت آن معطوف دارید، و چه مالک یک برند قدیمی و صاحب نام باشید که می کوشید سهم بیشتری از بازار را به دست آورید، در هر دو حال استفاده از فیس بوک و توییتر مزایایی بیش از به کار گرفتن وب سایت سازمانی برای شما به دنبال دارد.

با این حال فراموش نکنید که در برخی کسب و کارها، وجود یک وب سایت اختصاصی امری کاملاً ضروری محسوب می شود.

در چنین شرایطی، استفاده از رسانه های اجتماعی در وب سایت سازمانی، می تواند همان اهداف و فواید پیش گفته را برآورده سازد.