چند وقت پیش در یکی از پیام های دکتر منتور در مورد گروه های تلگرام موضوعی منتشر کردم و به نوعی استفاده از گروه های تلگرام برای مقاصد آموزشی جدی و تخصصی را به چالش کشیدم.

چون این پیام در میان مخاطبین دارای عکس العمل های متفاوتی بود و برخی ها موافق و برخی هم مخالف نظر من بودند و سوال هایی هم پیش آمده بود، بد ندیدم در این مورد بیشتر توضیح دهم.

همه ما می دانیم که تلگرام ابزاری است برای چت و گفتگو. به تعبیری دیگر، ماهیت اصلی این ابزار برای این طراحی شده که دو نفر بتوانند با هم چت کنند، برای یکدیگر عکس و ویدئو بفرستند، شکلک های خنده دار و با مزه ارسال کنند، به جای برقراری تماس تلفنی، پیام صوتی ارسال کنند و کاربردهایی نظیر این ها.
البته به این ماموریت اصلی ابزار تلگرام، امکاناتی هم اضافه شده است که ماهیت این ابزار را کمی تغییر داده است. دو امکان “گروه” و “کانال” از جمله این امکانات هستند.

در واقع این دو، به کاربران کمک می کنند تا بتوانند به جای چت یک به یک، ارتباط گفتگوی یک به چند (در کانال ها) و چند به چند (در گروه ها) برقرار کنند.
حتما می دانید که قبل از ارائه تلگرام، ابزار واتسپ دارای محبوبیت بسیار زیادی بود و واتسپ هم امکان تعریف گروه را داشت و کاربرد آن مشابه گروه های تلگرام بود.

با اضافه شدن امکانات گروه و کانال در یک ابزار و به دلیل نامی که این دو امکان بر خود دارند، این ذهنیت برای افراد پیش می آید که شاید بد نباشد از این ابزار برای راه اندازی مکالمات گروهی استفاده کرد و اصلا این ابزار، یک ابزار اجتماعی است تا یک ابزار چت و گفتگو. یعنی مثل گروه های فیسبوک یا گوگل، می توانیم از گروه های تلگرام هم استفاده اجتماعی کنیم.

بنا بر این شاهد بودیم که به سرعت انواع و اقسام گروه های تلگرامی شکل گرفتند. از گروه های انتشار جک و لطیفه، تا گروه های خانوادگی، تا گروه های تخصصی و آموزشی در موضوعات مختلف اجتماعی، علمی، کسب و کار و غیره.

در این گروه ها هدف این بود که اعضاء گروه با هم در تعامل باشند و مثلا روی یک موضوع خاص بحث و گفتگو انجام بشود.

ولی متاسفانه به دلیل ناقص بودن امکانات این ابزار (چون اصولا برای چنین هدفی ساخته نشده بود) باعث شد تا به غیر از گروه های بی هویت که فقط برای انتشار محتوای به نظر من وقت پر کن ساخته شده اند، بقیه گروه هایی که مطالب آموزشی و جدی منتشر می کردند، با مشکلات زیادی روبرو شدند.

چند دلیل برای این شکست می توان تصور کرد:

telegram groups mahmood bashash تلگرام گروه محمود بشاش

1-امکان مدیریت محتوای منتشر شده، بسیار زمان بر می باشد. هر لحظه افراد مختلف پیام هایی ارسال می کنند که ممکن است با ماموریت گروه متفاوت باشد و ادمین گروه باید دائما محتوا ها را بررسی کند و آنها که نا مناسب هستند را حذف کند. ضمن این که تا زمان حذف پیام، همه اعضاء گروه آن پیام را مشاهده کرده اند. بعد باید به افراد خاطی اخطار بفرستد و یادش باید باشد که به چه کسانی اخطار داده که مثلا دفعه سوم، آنها را بلاک کند. این پروسه بسیار اتلاف وقت ایجاد می کند آن هم برای افرادی که معمولا خودشان متخصص هستند و وقتشان بسیار گران بها تر از آن است که به چک کردن محتوا و ارسال اخطار به اعضاء بگذرد. لذا امروزه شاهد گروه های زیادی هستیم که یتیم شده اند یعنی پس از مدتی فعالیت، ادمین اصلی گروه، آن را به حال خود رها کرده و کم کم اعضاء تخصصی آن هم گروه را ترک خواهند کرد. آنچه خواهد ماند، یک گروه متروکه و یک نگاه منفی به ادمین گروه است که حتما روی برند شخصی او تاثیر بدی خواهد داشت.

2-امکان ایجاد پیام های هم رشته (Threaded) وجود ندارد. یعنی مثلا شما سوالی در گروه ارسال می کنید، یک نفر زیر آن به شما جواب میدهد، نفر بعدی ممکن هست یک سوال دیگر و یا یک موضوع کاملا بی ربط با سوال شما مطرح کند، بعد زیر آن پیام ها دیگر معلوم نیست چه اتفاقی بیافتد و صحبت ها آنقدر در هم تنیده میشود که سوال شما کاملا گم خواهد شد.

3-به دلیل اینکه تلگرام ابزار مشخصی برای جستجوی مناسب برای یک گروه با محتوای خاص ندارد و امکان اینکه شما بتوانید گروه خود را به مخاطبین بالقوه خود معرفی کنید هم وجود ندارد، لذا ادمین ها باید شروع کنند تبادل محتوا با سایر گروه ها و کم کم محتوای تبلیغی زیادی در گروه ها منتشر می شود که لا به لای صحبت ها و مطالب اصلی گروه، پخش شده و کیفیت کار را بسیار پایین می آورد.

4-به دلیل اینکه ارسال محتوا در تلگرام بسیار ساده است، چون اصولا برای چت و گفتگو ساخته شده و باید هم ساده باشد، بسیاری از متخصصین و کارآفرین ها محتوای زیادی در تلگرام منتشر می کنند که در وب سایت یا وبلاگ خودشان منتشر نمی شود. لذا شاهد هستیم که متاسفانه محتوای وب سایت ها کمتر و کمتر شده و انتشار محتوا به سمت کانال یا گروه تلگرام منحرف شده است. این موضوع در دراز مدت تاثیر بسیار منفی بر روی برند شخصی این افراد خواهد داشت، ترافیک وب سایت ها کم خواهد شد، اعتماد مخاطب از برند کم شده و در نتیجه ارزش برند به شدت افت خواهد کرد.

پیشنهاد می کنم حتما ارتباط مناسبی بین محتوای منتشر شده در کانال یا گروه تلگرام و وب سایت یا وبلاگ خودتان برقرار نمایید و بالانس توزیع محتوا را در نظر داشته باشید.

شما البته می توانید در خوبی یا بدی گروه های تلگرام ساعت ها صحبت کنید ولی به نظر من همین چند مورد کافی است تا این ابزار را از لیست یک ابزار مناسب برای راه اندازی گروه های تخصصی، خارج کند. البته تا زمانی که از طرف سازنده تلگرام، برای این مشکلات راه کاری ارائه نشود.

چنانچه در این مورد نظری دارید حتما مطرح فرمایید تا مورد بحث و گفتگو قرار دهیم.