بازاریابی رسانه های اجتماعی اگر به درستی و طبق اصول و قاعده انجام شود، می تواند به عنوان یکی از سودمندترین و کاربردی ترین شیوه های بازاریابی در عصر حاضر مد نظر قرار گیرد.

بسیاری از کسب و کارهای کوچک و محلی با برقراری ارتباطات معنادار و هدفمند در شبکه های اجتماعی، برند خود را تقویت کرده و در نهایت فروش و سود خود را افزایش می دهند.

البته برخی نیز از پتانسیل عظیم این فضا غافل هستند و از همان شیوه های قدیمی بازاریابی استفاده می کنند که در شرایط حاضر چنین رویکردی نامعقول و غیرمنطقی به نظر می رسد.

من به تجربه دریافته ام که بازاریاب ها و مدیران کسب و کارهای کوچک، چهار اشتباه اصلی و رایج را در شبکه های اجتماعی مرتکب می شوند که باعث می گردد از کسب نتایج دلخواه باز بمانند.

1. فقدان تجربه و دانش
یک اشتباه بسیار بزرگ این شرکت ها آن است که بدون داشتن دانش و تجربه کافی، وارد این عرصه می شوند.

من اغلب به دیگران می گویم اگر اصلاً بازاریابی اجتماعی انجام ندهید، بهتر از آن است که این کار را به شیوه ای نادرست اجرا کنید.

در چنین حالتی، من یکی از این دو پیشنهاد ذیل را مطرح می کنم:

الف) از کسی که در این حوزه کار کرده و تجربیاتی دارد، آموزش بگیرید.
یا
ب) به یک آژانس حرفه ای فعال در حوزه رسانه های اجتماعی رفته و یکی از کارشناس های آن را استخدام کنید.

هر کدام از این دو روش اگر به درستی اجرا شود، ارزش هزینه کردن را دارد.

2. فقدان استراتژی
کسب و کاری که همه چیز دارد ولی در آن از طرح و برنامه خبری نیست، موفق نخواهد بود.

شما نمی توانید یک تجارت خوب و قابل اعتنا را بدون داشتن هیچ طرح و استراتژی راه اندازی کنید. درست است؟
بازاریابی رسانه های اجتماعی برای موفق شدن، به یک استراتژی و برنامه ریزی واضح نیاز دارد؛ برنامه ای که در آن، بخش های ذیل تبیین شده باشد:
• یک آرمان مشخص
• یک گروه هدف مشخص
• یک راهبرد مشخص برای ارسال محتوا و مطلب
• راهبرد رشد شرکت

3. فقدان ثبات
بیش از هر چیز، اصل «ثبات و هماهنگی» در بازاریابی رسانه های اجتماعی ضرورت دارد.

به این معنا که شما باید مرتباً محتواها و مطالب مرتبطی پست کنید، به نظرات و سوالات دیگران پاسخ بدهید، خود را در دسترس مخاطبان و مشتریان بالقوه قرار دهید، و آنها را به برقراری یک گفتگوی دامنه دار تشویق و ترغیب نمایید.

صرف داشتن یک حساب در یک شبکه اجتماعی نمی تواند عاملی برای ایجاد روابط دوستانه و کاری، و در نهایت درآمدزایی باشد.

4. پاسخگو نبودن
در نظر بگیرید که فردی با یک شرکت تولیدی تماس می گیرد و در مورد محصولات آنها استعلام می کند ولی شرکت مزبور پس از گذشت چند روز به این درخواست جواب داده و اطلاعات مربوطه را برای شخص ارسال می نماید.

آیا تصور می کنید این وسط معامله ای جوش می خورد؟ به احتمال زیاد، خیر.

حالا تصور کنید این شرکت هیچ پاسخی به این درخواست ها نمی دهد. در این صورت اوضاع کاملاً خراب است.

واقعیت آن است که بسیاری از کسب و کارهای کوچک، یا دیر به درخواست ها پاسخ می دهند و یا هرگز این کار را انجام نمی دهند!

از کسی که محتوای شما را به اشتراک می گذارد بلافاصله تشکر کنید. از آنها سوالی بپرسید که در نهایت به یک رابطه و گفتگو منجر شود.

اگر کسی در صفحه شما نظری درج کرد، در واقع به شما می گوید که من الان اینجا هستم. شما باید به او پاسخ بدهید و از این فرصت برای خلق یک رابطه و گفتگو استفاده کنید.

عده ای تصور می کنند استفاده از بازاریابی رسانه های اجتماعی رایگان است.

من قاطعانه به شما می گویم خیر، این چنین نیست. شما باید سرمایه گذاری قابل توجهی در زمان و برخی منابع دیگر انجام داده و آموزش های لازم را فرا بگیرید. در این بین البته اندکی پول نیز نقش دارد.

به هوش باشید که رقبای شما هم در این فضا سخت مشغول برنامه ریزی و تلاش هستند و می خواهند مشتری های احتمالی شما را جذب کنند.

چه کلاً قید بازاریابی در شبکه های اجتماعی را بزنید و چه این کار را به شیوه ای نادرست و مغشوش انجام دهید، در هر دو حالت زیان خواهید کرد.