یکی از مهم ترین پارامترهای موثر شبکه های اجتماعی مثلا فیسبوک در رونق کسب و کارها در این است که صاحبان صفحات در فیسبوک، قدرت شنیدن نظرات هواداران خود را افزایش داده و شاید تنها روشی باشد که هواداران می توانند آزادانه نظرات مثبت یا منفی خود را، مستقیما به مدیران یک سازمان، اعلام کنند.
در این جا است که یک برند (آرم تجاری)، توانایی خود را در شنیدن تمامی نظرات، چه مثبت و چه منفی، می تواند به رخ رقبای خود بکشد و آمادگی و قدرت مانور خود را در رفع اشکالات احتمالی، نمایش دهد. ما تا زمانی که گوش شنوا برای حرف های مشتریان و هواداران خود نداشته باشیم، حضورمان در شبکه های اجتماعی به عنوان یک برند، نه تنها مفید نخواهد بود بلکه دیر یا زود، تاثیر منفی خود را خواهد گذاشت.
امروزه شاهد هستیم که شرکت ها و سازمان ها، بخش روابط عمومی، بخش منابع انسانی و حتی مدیریت، تمایل زیادی به راه اندازی صفحات فیسبوک دارند و تعداد این صفحات هر روز در حال افزایش است. همه این شرکت ها و سازمان ها هم در جذب هوادار (Fan) در حال رقابت هستند و از روش های مختلف، سعی می کنند تا هواداران صفحات خود را در فیسبوک افزایش دهند.
این رقابت و اهمیت دادن به هواداران و سعی در جذب مخاطب بیشتر، بسیار امری پسندیده و مثبت هست ولی برخی نکات را باید حتما در این مورد در نظر گرفت که در روند این فعالیت، تاثیر گذار خواهند بود.
یادم هست سال های دهه 70 وقتی شرکت تصمیم می گرفت سمیناری را برگزار کند، قبل از ارسال لیست مدعوین، یک بار همه تیم شرکت، لیست را بررسی می کردیم تا مثلا افرادی که کارمندان شرکت های رقیب بودند را فیلتر کنیم. در آن زمان خیلی حساس بودیم که تا حد ممکن از آشنایی رقبا از فعالیت های ما و دیدن مشتریان ما و احتمالا برقراری ارتباط با آنها، جلوگیری کنیم. این که این طرز فکر چقدر صحیح بود، بر می گردد به شرایط تجارت در آن زمان و نوع رقابت و بازار و مشتری و خیلی پارامترهای دیگر که جای بحث آن نیست ولی نکته در این هست که ما در آن زمان یک تیم 20 نفره بودیم، رقبای ما هم شاید به تعداد انگشتان دست نبودند و همه فعالان در حرفه ما همدیگر را، دور و نزدیک می شناختند و می توانستیم لیست مدعوین را فیلتر کنیم.
ولی اگر ما امروز بخواهیم این کار را انجام دهیم، آیا باز هم قادر به انجام آن خواهیم بود؟ امروز که همان شرکت بیش از 2000 کارمند داشته و تعداد رقبای آن هم قابل شمارش نیست. آیا امکان دارد بتوانیم همان فیلترینگ را انجام دهیم؟
حال یک گام جلوتر را ببینیم که همان شرکت، یک صفحه در فیسبوک دارد و هزاران نفر در آن به عنوان هوادار وجود دارند. این هواداران شامل پرسنل شرکت، مشتری های فعلی، مشتری های بالقوه، شرکت های همکار، شرکای تجاری، رقبا و حتی دشمنان شرکت را شامل می شوند.
در این فضا، فرض کنید یکی از پرسنل شرکت یک موضوع را در فیسبوک مطرح کند که جزو اسرار تجاری شرکت است یا یک مشتری مشکلی را مطرح کند که در یکی از تولیدات شرکت وجود داشته و کسی از آن خبر نداشته یا یک رقیب بحث حقوقی را بر ضد فعالیت های شرکت شروع کند. خودتان را در این فضا تصور کنید و ببینید که چقدر استرس زا خواهد بود.
این جاست که قدرت یک شبکه اجتماعی مثل فیسبوک، ما را به یک مبارزه بسیار نفس گیر می طلبد و آن مبارزه چیزی نیست جز قدرت شنوایی سازمان ما و قدرت مدیریت اعضاء، مباحث و مطالب مطروحه در صفحات هواداران ما. این جاست که شاید گاهی آرزو کنیم ای کاش این همه هوادار در صفحه فیسبوک ما نبود!
جذب هوادار برای یک صفحه فیسبوک از روش های مختلفی انجام می شود که برخی از این روش ها ممکن هست چندان مورد تایید متخصصین نباشند و به برند های معروف و شناخته شده توصیه نشوند که جای بحث آن نیست ولی فارغ از اینکه با چه روشی و در چه مدت زمانی توانسته ایم تعداد قابل توجه هوادار برای صفحه فیسبوک سازمان خود گردآوری کنیم، نکته مهم این خواهد بود که با چه سیستمی و سازمان کاری تصمیم داریم این هواداران را مدیریت کنیم که در نهایت، وجود آنها در صفحه فیسبوک سازمان ما، هم برای آنها سودمند باشد و هم برای ما.
بله، صفحه فیسبوک شما باید برای هواداران خود منفعتی داشته باشد. هیچگاه به هواداران خود به عنوان سیاهی لشکر نگاه نکنید که تعداد آنها باعث افتخار برای شما باشد. آنها با چند برابر سرعتی که جذب صفحه شما شده اند، از آن خارج خواهند شد، در این مورد شک نکنید. پس هرچه تعداد هواداران صفحه فیسبوک شما افزایش می یابد، مسئولیت و حجم کار تیم شما هم افزایش خواهد یافت. باید به این هواداران رسیدگی کنید تا بهانه ای برای ماندن به عنوان هوادار، داشته باشند.
پس قبل از اینکه شروع کنید به جذب هوادار، و حتی قبل از راه اندازی صفحه فیسبوک سازمان خود در فیسبوک و هر شبکه اجتماعی دیگری، دو موضوع زیر را حتما در نظر داشته باشید،
1-سازمان شما باید یک سازمان شنوا (Listening) باشد و قادر باشد همه نظرات مثبت و منفی را بشنود و مدیریت کند.
2-حتما برای حفظ هواداران خود، برنامه و سیستم داشته باشید تا بتوانید علاوه بر جذب آنها به صفحه خود، آنها را برای مدت زمان زیادی حفظ کرده و نهایتا آنها را تبدیل به مشتری های خدمات و محصولات خود کنید.
موفق باشید.
راستی… اگر از این مطلب خوشتون آمد، لطفا آن را با دوستان خود به اشترک بگذارید.
بسیار مقاله زیبایی بود ممنونم جناب بشاش عزیز و از طراحی ساده بلاگ شما لذت می برم
به نکات خیلی مفیدی اشاره کردید که اگر رعایت نشوند درست برعکس اون چیزی که انتظار می رفت نتیجه میدهند.
ممنون
با سلام و درود مهندس جان
بسیار عالی و کاربردی بود .ممنون از شما.فقط مهندس در فیس بوک شما به من فرمدین که من به شما ایمیل بزنم در مورد سایت به من کمک کنید اما هر چقدر ایمیل زدم و کامنت گذاشتم دیگه جواب من را ندادید . اگه قصد همکاری یا دقیق تر بگم کمک به من و سایت ما رو ندارید اگر حداقل جواب ایمیل من را می دادید من دیگه این همه وقت منتظر شما نمی موندم. سایت ما هم : http://www.OstadeIT.com
شما خودتون در فیس بوک فرمودین با هم همکاری کنیم. به من ایمیل بزنید تا بیشتر با هم ارتباط برقرار کنیم . من انتظارم از شما که اولین استاد من در حوزه وب بودید این بود که تا جایی که براتون مقدور به ما کارآفرینان نو پا کمک کنید تا وقتی ما هم مثل شما بزرگ شدیم به کارآفرینان کوچک کمک کنیم.
متن ارسالی شما برای این حقیر در فیس بوک :
salam, dar che mored niaz be rahnamaee darid? man dar yek negah, rooye zaher va chidemane home page motaghedam ke jaye kaar hast va bayad behtar beshe. aya shoma mitoonid email man ra dar google analytics add konid ke betoonam reporthaye trafice sito bebinam?
Shoma chand ozv dar newsleter darid? Aya tamayol darid be soorate hamkari, ozviat dar newsletter haye hamdigaro be memberhamoon pishnahad bedim?
mishe ba email ba man mokatebeh konid?
montazeram.
با تشکر از زحمات بی دریغ شما
جناب بشاش سلام
متشکرم از اینکه مقاله جدیدتان را به اطلاع من رساندید. عنوان ایمیلتان را که دیدم در وهله اول فکر کردم منظورتان شاید استفاده از تبلیغات معکوس باشد یعنی اینطور به مخاطب القاء کنیم که بله خبری نیست یا ما کم ارزش هستیم یا بهرحال چیزی که توجه مخاطب را جلب کند یعنی عکس واقعیت رو بهش بگیم. مثلاً وقتی میگیم من طرفدار نمیخوام همه فکر می کنند اوه طرف چقدر معروف شده که حالا از تعداد زیاد طرفدارها خسته شده! اتفاقاً باعث میشه بیشتر جلب بشوند.
با احترام
سلام. مثل همیشه بسیار مفید و آموزنده بود. همواره پیش رو باشید.
با سلام خدمت شما.مطالب خوب بود،اما بهتر بود مشکلات را بیشتر باز کرده و برخورد فرهنگ ایرانی با این موضوع را هم بررسی میکردید
سلام
مطالب خوب و جالبي بود واقعا استفاده كرديم ، اما هر كاري كردم نتونستم برم براي ثبت نام در دوره آموزشي فكر كنم لينگش اشكال داره اگه راهنمايي بفرماييد ممنون ميشم
ممنون از نظر مثبت شما.
جهت ثبت نام در دوره آموزشی فقط کافی است در سمت راست وب سایت، فرم ثبت نام را تکمیل و ارسال نمایید.
آیا پیام خطای خاصی ظاهر می شود؟ اگر بیشتر توضیح دهید می تونم راهنمایی کنم.
بسيار عالي بود
[…] https://www.mahmoodbashash.com/no-more-fans-please ارسال در حدود 1 دقیقه قبل نویسنده : احمدزاده بدون نظر « لیست مقالات شماره جدید Indian Journal of Fibre & Textile Research […]
سلام
استاد بشاش بزرگوار، واقعا از دوره آموزش ده روزه استفاده کردم وبینهایت سپاسگزارم.
خواهشمندم مرا درمورد ثبت نام در پی پال وآلرت پی راهنمایی بفرمایید.
سلام
استاد، بسيار عالي بود
سلام
از مطالب ارزشمند وب سایت پربارتان بسیار سپاسگزارم
واقعا از پیام تشکر شمااحساس خوشحالی می کنم. خوبه که مطالب براتون مفید بوده. من را از نظرات سازنده خودتون محروم نکنید.
سلام استاد .سپاس .
نظرات در سایت و وبلاگ منتظر تایید مدیر سایت می مانند . آیا این کار را در facebook , … می شود انجام داد ؟
شاد باشید …
سلام
مطالبتون مثل همیشه آموزنده بود و من با اسم خودتون در سایت قرار دادم.ولی نکته ای که هست اینه که به زودی شاهد غول یزرگی به اسم فیس بوک خواهیم بود . شاید بهتره خودمون رو برای اون زمان آماده کنیم که ارتباط با مشتری از طریق فیس بوک دیگر جواب نمیدهد ….البته به زودی جایگزین جدید فیس بوک رو خدمتتون معرفی میکنم ..ایشالا تا 5 ماه آینده