امروزه بازاریابی آنلاین (Online Marketing) به یکی از بخش های مهم کسب و کارهای کوچک و محلی تبدیل شده است.
شما – به عنوان مدیر یک کسب و کار – برای یافتن مشتریان بالقوه و نیز رشد تجارت خود، می توانید از تکنیک ها و شیوه های مختلفی استفاده نمایید، که از آن جمله می توان به تبلیغات آنلاین، بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی، مدیریت شهرت (reputation management) و… اشاره کرد.
برای کسب و کارهای کوچک، پرداختن به همه این گزینه ها کاری دشوار، پیچیده و زمان بر است.
از سوی دیگر دنیای بازاریابی اینترنتی پر است از «باید ها». یعنی مدیران موفق باید این کار را انجام دهند، باید به این صورت با مشتری ها تعامل داشته باشند، باید تبلیغات آنلاین را به این صورت مدیریت کنند و غیره.
اکنون خوب است برویم سراغ «نبایدها».
چند دقیقه ای وقت بگذارید و این مقاله را که در مورد «نبایدهای» تبلیغات آنلاین نوشته شده، مطالعه کنید.
1. ردگیری نکردن تبلیغات آنلاین
یکی از بزرگترین مزایای تبلیغات آنلاین، قابلیت ردگیری کردن آن است.
اگر شما برای رونق کسب و کار کوچک خود، در اینترنت تبلیغات می کنید، الزاماً باید این تبلیغات را مدیریت کنید؛ یعنی نه فقط بدانید سایت شما چند تا کلیک خورده بلکه بدانید پس از کلیک کاربران چه رخ داده است: آیا کاربران، با سازمان شما هیچ رابطه ای برقرار کرده اند (از قبیل تماس تلفنی، پر کردن یک فرم، کامنت گذاشتن در سایت و…) یا این که پس از کلیک بر سایت و احیاناً چند دقیقه ای را در آن سپری کردن، صفحه را ترک کرده و دیگر پشت سر خود را هم نگاه نکرده اند؟!
اگر شما پاسخ این سوالات را ندانید، پس چگونه می توانید بفهمید که تبلیغات آنلاین سودی برای شما به دنبال داشته یا خیر؟
شما با استفاده از برنامه های پیچیده بازاریابی آنلاین (که اتفاقاً تعداد آنها کم نیست) می توانید تبلیغات اینترنتی خود را پیگیری کرده و پس از گرفتن بازخوردها، این تبلیغات را بهینه و تقویت نمایید.
بنابراین توصیه می کنم با ردگیری تبلیغات آنلاین خود به گونه ای کامل و صحیح، سرمایه خود را در بخش هایی که مناسب تر می دانید، صرف کنید.
2. اهمیت ندادن به کاربران محلی
کسب و کارهای محلی در مقایسه با کسب و کارهای بزرگ، شانس بیشتری برای جذب مشتری های محلی دارند.
با توجه به این واقعیت، اگر شما کسب و کار آنلاین به راه انداخته اید ولی تا کنون نسبت به مشتریان محلی بالقوه خود کم اعتنا بوده اید، دیگر وقت آن است که در رویه خود تجدید نظر نمایید.
چه بسا افرادی در نزدیکی های شما، دقیقاً به دنبال همان محصولات و سرویس هایی هستند که شما ارائه می کنید.
چه خوب است این دو جوینده به هم برسند!
اگر شما قصد دارید از تبلیغات آنلاین خود، سود سرشاری کسب کنید، به هیچ وجه فرآیند بومی سازی (localization) را دست کم نگیرید.
در ادامه این روند، شما با بررسی و تحلیل تبلیغات خود می توانید تبلیغات خود را محلی کرده و مشتریانی که از لحاظ جغرافیایی در نزدیکی شما زندگی می کنند را بیابید.
3. Google Place به درد من نمی خورد!
شما ممکن است بخواهید از طریق کار بر سئوی سایت خود، رتبه آن را در گوگل بالا ببرید.
این کار خوب و بجاست ولی درکنار آن Google Places را فراموش نکنید.
Google Places ابزار ارزشمندی است که با استفاده از آن می توانید تبلیغات کسب و کار خود را نتایج جستجوهایی که کاربران محلی در رایانه ها و تلفن های همراه خود می بینند، به نمایش درآورید.
ایده بسیار جالبی است، نه؟ نکته دیگر این که استفاده از این سرویس گوگل رایگان است.
اگر شما هنوز از این ابزار استفاده نمی کنید، بدون فوت وقت به سراغ آن بروید.
با قرار دادن صفحات وب سایت خود در Google Places، از یک سو کنترل بیشتری بر محتوای سایت خود به دست خواهید آورد و از سوی دیگر، جای باارزشی در گوگل برای خود دست و پا خواهید کرد.
4. «صفحه فرود» سایت یک صفحه معمولی است.
جان کلام بسیاری از شیوه های گوناگون بازاریابی آنلاین عبارت است از متقاعد کردن کاربران به بازدید از سایت شما یا صفحه فرود (Landing Page) سایت تان.
توضیح آن که صفحه فرود، صفحه ای در سایت است که به طور مستقیم به محصول یا سرویسی که شما ارائه می کنید، اشاره دارد و دارای مکانیسمی سرراست و قابل درک برای کاربر است.
اگر این صفحات سایت شما جدید، جذاب و تکامل یافته نباشد، ممکن است با وجود تلاش های خستگی ناپذیرتان در مورد سئوی سایت، موفقیت چندانی به دست نیاورید.
آیا اطلاعات تماس با شما در جای مناسبی از سایت – که معمولاً بالای صفحه است – قرار دارد؟
آیا شما می توانید نظرات کاربران خود را به راحتی و با صرف زمانی اندک دریافت کنید (نظیر تعبیه امکان تماس تلفنی با شما یا پر کردن فرم نظرات)؟
آیا اطلاعات مهمی که درباره کسب و کار شما وجود دارد، جای مناسبی درج شده و به آسانی قابل مشاهده است یا این که بازدیدکنندگان باید سایت را به پایین اسکرول کنند؟
توصیه می شود با توسعه دهنده سایت خود تماس بگیرید و درباره پیاده سازی تغییراتی که می تواند سایت شما را جذاب تر و شیرین تر کند، با آنها تبادل نظر کنید.
از یاد نبرید که سایت خوب، یکی از کلیدهای اصلی موفقیت در بازاریابی آنلاین به شمار می رود.
5. رفتار کارکنان سازمان با ارباب رجوع چندان مهم نیست.
بسیاری از کسب و کارهای کوچک با صرف یک عالمه زمان، هزینه، برنامه ریزی، مشاوره گرفتن و اقداماتی از این دست، می کوشند تا مشتریان بالقوه محصولات خود را شناسایی و آنها را وارد چرخه کسب و کار خود کنند.
با این حال، این کسب و کارها از یک امر مهم غفلت می ورزند: پس از طی کردن همه این اقدامات و متقاعد کردن فرد به داخل شدن در گردونه تجاری شما، نحوه برخورد سازمان و پرسنل تان با ارباب رجوع چگونه است؟
آیا کارمندان شما با نحوه ارسال ایمیل های شکیل و رسمی آشنایی دارند؟
آیا نحوه پاسخگویی درست به تلفن ها، نمابرها را می دانند؟
آیا انجام یک گفتگوی حضوری را به خوبی بلد هستند؟
بنا به گفته کارشناسان، آموزش دادن پرسنل کاری در خصوص برقراری تعاملات صحیح با مشتریان بالقوه امری بسیار ضروری است و در بازاریابی، غفلت از آن گناهی نابخشودنی به شمار می رود.
6. ارائه «خدمات مشتری» ضعیف
آیا هیچ می دانید خدمات مشتری، یکی از بخش های بسیار مهم بازاریابی آنلاین شما را تشکیل می دهد؟
در واقع هنوز که هنوز است، توصیه دوستان یا همان تبلیغات دهان به دهان، یکی از قدرتمندترین عوامل تاثیرگذار بر مشتریان محسوب می شود.
امروزه و در دنیای دیجیتالی کنونی، آنچه که مشتری ها در فضای سایبر درباره شما و تجارت با شما می گویند، بخشی از وجهه شرکت و سازمان شما را در اینترنت می سازد؛ چه بخواهید و چه نخواهید.
اگر شما خدمات مشتری ضعیفی به افراد ارائه دهید، خبر آن به سرعت در اینترنت می چرخد؛ همینطور اگر به عنوان یک سرویس دهنده خوب به مشتریان مشهور شوید.
به همین دلیل، کارکنان شما باید به خوبی مشتریان را تحویل بگیرند و سرویس های عالی به آنها ارائه نمایند.
7. شهرت اینترنتی سازمان شما چندان مهم نیست.
مردم درباره کسب و کار کوچک شما، دقیقاً چه نظری دارند؟
اگر شما معروفیت آنلاین خود را بررسی نکنید، دچار اشتباه بزرگی شده اید؛ به خصوص اگر یک سری منفی بافی ها پشت سر شما در اینترنت یافت شود.
اگر این فضای منفی به موتورهای جستجوگر کشیده شود، آن وقت اوضاع می تواند بسیار آزاردهنده باشد.
با این حال بهتر است به جای این که نگران گفته های کاربران درباره کسب و کار آنلاین خود باشید، ابزاری برای تحلیل معروفیت اینترنتی خود دست و پا کنید تا با استفاده از آن بتوانید به طور مستمر و منظم این وضعیت را تحلیل نمایید.
در این صورت قادر خواهید بود منشا این منفی بافی ها را پیدا کرده و برای آنها چاره ای بیاندیشید.
همچنین می توانید از مشتریان راضی خود بخواهید نظراتشان را به اشتراک بگذارند، تا شما از این طریق بتوانید احتمالاً نگاه منفی دیگران را نسبت به خود، قدری تلطیف نمایید.
ممنون آقای بشاش مقاله بسیار مفیدی بود.
سلام
جالب است لطفا ادامه بدید
tnx Mr Bashash , very niCe
Thanks a lot mr bash ash.
سلام استاد
مقاله بسیار مفیدی بود.ممنون